De meeste AED's in Geesteren (in de gemeente Tubbergen in totaal reeds 99 stuks!) zijn geplaatst in een vandalismebestendige buitenkast, zodat ze voor iedereen snel bereikbaar zijn. Al deze AED's zijn aangemeld (de meeste zijn met een pincode geregistreerd) bij de meldkamer via www.hartslagnu.nl
Je meldt je aan op de site www.hartslagnu.nl, zodat je bij de meldkamer geregistreerd wordt als vrijwillige hulpverlener. In Geesteren hebben ruim 210 mensen zich aangemeld; in de hele gemeente Tubbergen zijn dat er al ruim 1400. Landelijk gezien staat Twente bovenaan qua hulpverlenerdichtheid.
Indien vanuit Geesteren (postcode gebied 7678) een hartstilstand gemeld wordt bij 112, dan worden de lekenhulpverleners in de buurt van het slachtoffer (omtrek ca. 1 km, maar afhankelijk van het aantal hulpverleners in die cirkel) daarvan in kennis gesteld via een sms-bericht op hun mobiele telefoon. Ook de aangemelde hulpverleners in de buurt van het dichtstbijzijnde AED-apparaat krijgen een sms met locatie en pincode van de AED en het adres van het slachtoffer.
Het is de bedoeling dat al deze mensen zo snel mogelijk tot actie overgaan, d.w.z. hulp verlenen, beginnen met reanimeren en defibrilleren.
Dit blijft men doen net zo lang totdat er professionele hulp gearriveerd is, die het teken geeft dat ze het kunnen overnemen.
Het is dus van groot belang dat alle mensen die kunnen reanimeren en/of defibrilleren zich met hun mobiele nummer aanmelden op www.hartslagnu.nl Hoe dat moet staat duidelijk aangegeven. Ook de datum waarop men de cursus herhaald heeft moet elk jaar worden bijgewerkt.
Er is nu ook een hartslagnu-app, zeer behulpzaam voor als je wordt opgeroepen. Je krijgt o.a. navigatie naar de AED of naar het slachtoffer.