Werkgroep AED Geesteren

In mei 2007, is de werkgroep AED Geesteren in het leven geroepen. Deze bestaat momenteel uit de volgende mensen:

Na diverse voorbereidingen en een geldinzamelingsactie onder de inwoners van Geesteren is op 7 augustus 2008 het lekenalarmeringssysteem in Geesteren officieel in gebruik genomen. Daarmee was Geesteren het eerste dorp in de gemeente Tubbergen waar het systeem van lekenhulpverlening werkte.

Ambulance Oost was de project-ontwikkelaar van het lekenhulpverleningssysteem in Twente. De gemeente Tubbergen, initiator van het AED-netwerk in de gemeente, heeft voor elk kerkdorp een kast en AED volledig voor haar rekening genomen. De Rabobank heeft voor elke gemeentelijke dorpsraad 5000 euro ter beschikking gesteld voor het AED-project.

Na onderling overleg hebben de AED-werkgroepen in de gemeente Tubbergen bijna unaniem gekozen voor AED's van het merk Cardiac Science. Dit is een vol-automaat, d.w.z. dat het apparaat zelf bepaalt of er wel of geen schok aanbevolen is en deze noodzakelijke schok dan ook automatisch toedient. Elke AED heeft een accu die voldoende energie paraat heeft om een aantal van deze schokken te geven. Daarnaast zijn er bijpassende elektroden nodig.

In de zomer van 2017 zijn er nog 2 locaties bijgekomen en heeft de werkgroep gekozen voor ander materiaal. De nu gekozen AED is van het merk Philips, model FRx, en is een halfautomaat, waarbij de hulpverlener zelf de knop moet indrukken voor het toedienen van een schok.

Plus Wallerbosch heeft in 2019 een AED buiten de winkel geplaatst.

De nieuwe kasten zijn van het merk Rotaid. Deze zijn minder onderhoudsgevoelig. De kast heeft geen pincode.

Wanneer er nu een AED moet worden aangeschaft, is dit de Zoll3. De accu van deze AED gaat langer mee.

Uw jaarlijkse bijdrage wordt ingezet voor het organiseren van cursussen en voor aanschaf en onderhoud van kasten en AED's. Elektroden en accu's moeten met enige regelmaat gecontroleerd en vervangen worden om een goede werking te kunnen garanderen.

De werkgroep AED is op 22 mei 2007 in het leven geroepen en vormt een onderdeel van de Stichting Dorpsbelang Geesteren.

De werkgroep AED Geesteren heeft zich ten doel gesteld om:

 

Wat te doen bij een hartstilstand

Stap 1

Controleer het bewustzijn

Stap 2

Geen reactie? Bel direct 112

Stap 3

Controleer ademhaling

Stap 4

Start reanimatie
30 borstcompressies
Beadem 2 keer
Sluit AED aan

AED wergroep Geesteren


Bij storingen kunt u contact opnemen met:
0546 - 631446 (Rob Mos)
storing@aedgeesteren.nl